MAAILMAN VALON SOLISTIT


Pentti Hietanen hietanen.jpg

Pentti Hietanen on yksi Suomen valovoimaisimpia ja tunnetuimpia mieslaulajia ja loistava tunteiden tulkitsija, jonka suosio ulottuu koko kansan keskuudessa etelästä pohjoiseen. Pentti on saanut uransa aikana kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn ja hänen levyjään on myyty kaiken kaikkiaan yli 150 000 kappaletta. Viime vuonna Pentillä oli menestyksekäs 25-vuotistaiteilijajuhlakiertue Minun tieni, jonka nimi kuvasi osuvasti Pentin tapaa kulkea omaa taiteellista tietään.

Pentti Hietanen syntyi Tampereella vuonna 1958. Pentillä on ollut lapsesta saakka voimakas tarve esiintymiseen ja hän perustikin ensimmäisen bändinsä Ruustukin Pirkkalan lukiossa. Tämän jälkeen hän opiskeli klassista laulua Tampereen konservatoriossa ja ulkomailla ja esiintyi laajalti eri ooppera-, operetti- ja musikaalirooleissa. ”Olen aina halunnut oppia laulamaan hyvin, riippumatta musiikkityylistä. Jotkut onnistumisen hetket erilaisilta estradeilta ovat painuneet mieleen erityisen rakkaina ja merkittävinä. Yhden ja urani kannalta ehkä kaikkein tärkeimmän illan sain kokea Savonlinnan Oopperajuhlilla vuonna 1986, jolloin olin ollut Aida-oopperassa mukana vain solistiharjoittelijana. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin sen verran, että jouduin yllättäen yhdessä esityksessä ”lainaamaan ääntäni” sairastuneelle miespääosan esittäjälle. Tuo tapahtuma ylitti silloin uutiskynnyksen ja oli siten tietysti ratkaisevan tärkeä ponnahdus suuren yleisön tietoisuuteen.”

”Muistan suurella lämmöllä myös Carmenin Don Josén roolia, joka oli debyyttini Kansallisoopperassa sekä Helsingin kaupunginteatterin kahta musikaalia, West Side Storya ja Les Miserablesia, jotka molemmat olivat suuria yleisö- ja arvostelumenestyksiä ja lujittivat siten asemaani musikaalilaulajana. Toiselta äärilaidalta sain muutama vuosi sitten toteuttaa pikkupojasta asti sisälläni kantamani unelman omasta rocklevystä ja sen myötä televisioidusta ’On The Rocks’ -konsertista Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella. Edellä mainitut ovat varsinaisia ”kerran elämässä” – tilanteita, mutta se ei tarkoita sitä etteivätkö muut esiintymiset ole yhtä tärkeitä – päinvastoin – rakastan laulamista joka tilanteessa; niin konserteissa, rooleissa, kirkoissa, yritysten ja yksityisten juhlissa. Klassisen musiikin kausi toi mukanaan tenori-nimikkeen, josta haluaisin vähitellen luopua. Siirryttyäni ns. crossover –musiikin esittäjäksi en enää koe titteliä oikeaan osuvaksi, vaan kutsuisin itseäni mieluiten laulajaksi. Sen ammattimääritelmän alla voi tulkita kaikkea haluamaansa laidasta laitaan.”

Pentti Hietaselle suomalaisuus on aina ollut tärkeä asia - ulkomaiset pidempiaikaiset kiinnitykset eivät ole suuremmin houkuttaneet. Perhekeskeisenä henkilönä hän kertookin olevansa kiitollinen siitä, että työtilaisuudet kotimaassa ovat mahdollistaneet asettumisen kauniiseen Kangasalan kulttuuripitäjään, keskelle Suomea, mistä on hyvä lähteä keikkamatkoille joka ilmansuuntaan.

 

Raimo Laukka laukka.jpg

Raimo Laukka aloitti musiikin parissa oululaisissa tanssiorkestereissa "laulavana rumpalina" opiskellen samalla Oulun musiikkiopistossa. Työ vei hänet Helsinkiin ja siellä opiskelu Helsingin Konservatoriossa ja Sibelius Akatemiassa valmisti hänet oopperalaulajan ammattiin.

Kilpailuvoitot Oskar Merikanto laulukilpailuissa 1986 ja Lappeenrannan laulukilpailussa 1987 toivat hänet suuren yleisön tietoisuuteen. Wienissä 1988 Raimo oli finaalissa Belvederen kansainvälisessä oopperalaulukilpailussa. Sieltä tarjottiin kiinnitystä, mutta Raimo valitsi Suomen Kansallisoopperan, jossa hän on tehnyt mittavan uran laulaen huomattavan määrän keskeisiä baritoni-rooleja.

Hän on vieraillut yli kymmenessä eurooppalaisessa oopperatalossa mm. Berliini, Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf, Wiesbaden, Essen... Konserttilaulajana hän on esiintynyt Suomen ja pohjoismaiden lisäksi mm. New York, Los Angeles, Lontoo, Berliini, Wien, Tokio, Moskova, Pietari, Pariisi...

Orkestereina mm. London Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, Berlin Staatskapelle, Oslon filharmonikot.
Kapellimestareina: Sir Colin Davis, Daniel Barenboim, Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam, Neeme Järvi, Sergiu Commissiona, Gennadi Rozhdestvensky...

Omia resitaaleja pianisteina mm. Marita Viitasalo-Pohjola, Ilmo Ranta, Ilkka Paananen, Pentti Kotiranta. Operettikiertueet George de Godzinskyn kanssa olivat avain operetin maailmaan.

Raimo Laukka on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin konserttitanssiaisissa, Vantaan viihdeorkesterin konserteissa ja useiden eri tanssiorkestereiden solistina.

 

Annukka Ahola ahola.jpg

"Laulu ja kaikenlainen musisointi ovat innoittaneet minua varhaisesta lapsuudestani saakka. Perheen urkuharmoonista lähtivät korvakuulolta niin virret kuin omat sävelet soimaan heti kun sormet ylsivät koskettimille ja jalat jaksoivat polkea. Kotipaikkakunnalleni Lohtajalle saapunut Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston sivuhaara sai minusta heti innokkaan piano- ja viuluoppilaan, ja muutamaa vuotta myöhemmin siellä aloitettu laulunopiskelu vei lopulta mukanaan."
 
Annukka opiskeli Sibelius-Akatemiassa solistisella osastolla ja suoritti siellä laulunopettajan tutkinnon sekä lauludiplomin erinomaisin arvosanoin. Hän on täydentänyt lauluopintojaan ulkomailla mm. Vera Rózsan ja Rita Streichin johdolla, sekä kotimaassa opettajanaan Ritva Auvinen.

Annukka tuli suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa 1979 sekä esiinnyttyään 1980 Figaron häiden Susannana televisiosarjassa "Kim Borgin oopperaluokalla". Annukka on tehnyt oopperarooleja Sibelius-Akatemian oopperastudiossa, Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, maakuntaoopperoissa, Ilmajoen Musiikkijuhlilla sekä Suomen Solistipankin solistina. Rooleista mainittakoon mm. Ryöstö Seraljista -oopperan Konstanze, Don Pasqualen Norina, Il Matrimonio segreton Carolina, Miehen kylkiluun Miina sekä Jokioopperan Marjaana. Hän on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin ja useiden kotimaisten kaupunginorkestereiden solistina sekä oratoriosolistina.
Hän on pitänyt omia konsertteja kotimaan lisäksi mm. Sveitsissä ja Saksassa. Annukka on ollut mukana monissa radio- ja televisiotaltioinneissa, ja hän on julkaissut levyn "Kiitosmielin" Hannu Niemelän kanssa.

 

Ari Tuunainen tuunainen.jpg

Ari Tuunainen on kielten opettaja Masalan lukiossa ja Sepän koulussa. Hän on opiskellut laulua Kirkkonummen musiikkiopistossa ja Helsingin konservatoriossa Marja Eskolan johdolla. Yksityistunteja Ari on ottanut Pekka Salomaalta. Tuunainen on tehnyt moniaita ooppera- ja operettirooleja sekä laulanut kirkkokonserteissa eri puolilla maata. Nyt Ari Tuunainen muuntuu Porkkala-oopperan pahiksesta Mantteli  Maailman valon hyvikseksi Lennart Segerstråle.



 

Jussi Madekivi madekivi.jpg

Baritoni Jussi Madekivellä on opintoja Teknillisessä korkeakoulussa ja Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa sekä yksityisopintoja Saksassa. Madekivi on laulanut II-bassoa Polyteknikkojen kuorossa, Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Kansallisoopperan lisäkuorossa.

Solistirooleja ympäri Suomea mm Helsinki, Tampere, Turku, Oulu ja Kirkkonummi.

 

 

 

Pasi Saarelma saarelma.jpg

Kirkkonummelainen baritoni ja musiikin monitoimimies Pasi Saarelma on aloittanut uransa rock- ja tanssimuusikkona. Hän on opiskellut laulua Helsingin Konservatoriossa mm. Kimmo Lappalaisen ja Heikki Oraman, myöhemmin yksityisesti mm. Matti Lehtisen, Juho Nisulan ja Juri Statnikin johdolla.

Oopperarooleja hän on tehnyt mm. Helsingin Konservatorion oopperastudiossa, Sibelius-Akatemian oopperassa, Vaasan Oopperan solistina Ilmajoen musiikkijuhlilla, Turun oopperassa, Oopperayhdistys HOOssa ja Aino Ackte´-instituutissa mm. Mozartin ”Figaron häitten” Figaron ja ”Don Giovannin” Leporellon, Pylkkäsen ”Tuntemattoman Sotilaan” Rokan sekä Verdin ”Rigoletton” ja Donizettin ”Viva la Mamman” nimiosat. Hän on myös laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 1986, -87 ja -90 sekä Kirkkonummen Kamarikuorossa vuosina 1987 – 1990. Espoolaisen Teatteri Hyökyvuoren toimintaan Saarelma on ottanut osaa vuodesta 2000 lähtien ja on tehnyt siellä useita musikaali- ja puheteatterirooleja.

Kirkkonummella Saarelma on toiminut musiikinopettajana vuodesta 1987 ja laulanut mm. Kirkkonummen Kamariorkesterin, Kamarikuoron ja Pelimannien solistina. Hän on myös Kirkkonummen Oopperayhdistyksen perustajajäseniä sekä on ollut yhdistyksen puheenjohtaja sen perustamisesta lähtien. Hän toimi myös Porkkala-oopperan toteuttaneessa työryhmässä ja teki siinä presidentin roolin kesällä 2006.  

Saarelma on toiminut myös laulusolistina ja basistina erilaisissa kevyemmän musiikin kokoonpanoissa mm. merilaulelmayhtye Paattipojat ja tanssiorkesteri Estrados sekä vauvatanssiorkesteri Silkkipaperitaivas ja Greyhound jazzband.

 

Susann Joki joki.jpg

Susann Joki on Kirkkonummen ruotsinkielisen seurakunnan kanttori. Hän valmistui musiikin maisteriksi 1995 pääaineenaan laulu (a-tutkinto). Tällä hetkellä hänen opettajanaan toimii Louis Manikas, jonka kanssa hän on työskennellyt 10 vuoden ajan. Solistitehtäviä hänellä on ollut eri kuorojen ja orkestereiden kokoonpanoissa. Tänä vuonna myös Rossinin Petite Messe Solennelle. Rooleja ollut Porkkalaoopperan Elena sekä talkootanssien Helvi. Tällä hetkellä toimii myös Siuntion musiikkiyhdistyksen laulunopettajana.

 

 

Jyrki Torppa torppa.jpg

Jyrki Torppa aloitti  lauluopintonsa Kirkkonummen musiikkiopistossa Tuire Grönthalin johdolla. Hän jatkoi opintojaan Matti Lehtisen ja Juho Nisulan sekä Pekka Salomaan ohjaamana.

Jyrki Torppa on laulanut solistina mm. Sibelius Akatemian oopperaluokan produktioissa, Ilmajoen musiikkijuhlilla jääkäri Suhosena Jääkäri Ståhlissa,  Imatran kesäteatterissa sotamies Rahikaisena Tuntemattomassa sotilaassa sekä Hassena Porkkala-oopperassa Kirkkonummella. Hän laulaa myös Kansallisoopperan lisäkuorossa.

 

 

Margit Tuokko tuokko.jpg

Sopraano Margit Tuokko on toiminut vuodesta 1995 Suomen Kansallisoopperan kuoron kuoroavustajana ja viransijaisena vuosina 1998-99, 2000, 2003-2006. Tällä hetkellä hän opiskelee laulupedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Kirkkonummen oopperayhdistyksen jäsenenä  Tuokko on ollut  vuodesta 2001. Judith Weirin pienoisooppera sopraanolle a cappella," King Harald´s Saga" on ollut Tuokon esittämänä Suomen Kansallisoopperan Oopin ohjelmistossa syksyllä 2003 ja keväällä 2004. Talvella 2008 hän esitti Nukkumatin roolin Edwin Penhorwoodin oopperassa ”Too many sopranos” Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa sekä helmikuussa 2009 Ms. Jesselin roolin B.Brittenin oopperassa ”Ruuvikierre” Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Margit Tuokko on opiskellut laulua mm. Juri Statnikin, Anitta Rannan, Ritva Auvisen ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Tuokko on myös laulanut Aulis Sallisen Ainon laulun Okko Kamun johtaman Helsinki Fillharmonian äänitteellä Rauta-aika (Ondine 1995). Viimeisin äänite ilmestyi tammikuussa 2010; Liebeslied, Lauluja romantiikan ajan Helsingistä.

 

Elsa Polvinen polvinen.jpg

Elsa Polvinen (s. 20.4.1988) aloitti musiikiopintonsa sellonsoitolla Kirkkonummen musiikkiopistossa vuonna 1993. Piano-opinnot alkoivat pari vuotta myöhemmin. Elsa Polvinen lauloi monta vuotta Annukka Aholan ohjaamassa lauluyhtyeessä ja aloitti yksinlauluopinnot vuonna 2005 hänen johdollaan. Syksystä 2008 alkaen Elsa on opiskellut laulua Lahden ammattikorkeakoulussa opettajanaan Elina Risku.

Elsa on laulanut useissa ammattikorkeakoulun produktioissa, mm. Figaron häät -fragmenteissa 2010 Susannan roolia ja Dido ja Aeneas -oopperan kuorossa v. 2009. Porkkala-oopperassa 2006 hän oli mukana iskelmätyttönä ja kuorossa. Lisöoppia hän on saanut kesä- ja mestarikursseilla opettajinaan mm. Teppo Lampela, Kirsi Telaranta, Irja Auroora ja Christine Bengtsson. Sellonsoittokin jatkuu edelleen postfolk-yhtyeessä Carouselambra.

 

Pia Innala innala.jpg

Pia Innala on alttolaulaja, joka tunnetaan pääasiassa oratoriosolistina ja muun kirkkomusiikin tulkitsijana. Sibelius-Akatemian Kuopion yksiköstä Innala valmistui sekä kanttori-urkuriksi, että laulunopettajaksi 1984, jatkoi laulu- ja piano-opintojaan Helsingissä suorittaen lauludiplomin erinomaisin arvosanoin Gunni Granbergin johdolla 1986 ja antoi lauluensikonsertin Helsingissä 1992. Eri vaiheissa hän on opiskellut myös Kim Borgin, Dorothy Irvingin, Tom Krausen
ja varsinkin Udo Reinemannin johdolla useaan otteeseen Ranskassa ja Hollannissa.

Oopperaproduktioissa Innala on esiintynyt Sibelius-Akatemian Oopperastudion lisäksi
Kirkkonummen Oopperayhdistyksen solistina (Porkkala-ooppera) ja Montpellier´n oopperassa, Ranskassa. Hän on laulanut myös orkesterisolistina RSO:n, HKO:n ja muiden orkestereiden kanssa eri puolilla Suomea, sekä vieraillut liedlaulajana ja oratoriosolistina Eestissä, Ruotsissa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa ja Saksassa mm. Münchenin Bach-solistien kanssa konsertoiden. Innala on tehnyt Yleisradiolle useita nauhoituksia ja ollut mukana muutamissa tv-taltioinneissa.

Opetustyötä hän on tehnyt musiikin parissa jatkuvasti vuodesta 1985 alkaen. Aluksi 1985-1994 opetus jakaantui puoliksi
piano-opetuksen (Itä-Helsingin musiikkiopisto) ja lauluopetuksen (Hangon musiikkikoulu, Kirkkonummen musiikkiopisto) kesken.
Myöhemmin Innala on keskittynyt vain lauluopetukseen, tosin esiintyen myös pianistina järjestämissään konserteissa.
Hän on johtanut vuodesta 1994 alkaen Kirkkonummen kansalaisopiston viihdekuoroa ja 2006 perustettua ViihdeKööriä Kirkkonummella. Innala opettaa nykyään yksinlaulua Kirkkonummen musiikkiopistossa ja kansalaisopistossa, sekä Espoossa Tapiolan seurakunnan kuoroissa, Wähäpaimen-kamarikuorossa ja Candomino-nuorisokuorossa.

Kirkkonummen Oopperakuoro

Kirkkonummen oopperakuoroksi nimetty 36-henkinen laulajajoukko koostuu pääosin Kirkkonummen kamarikuoron laulajista, vahvistettuna Kirkkonummen Oopperayhdistyksen sekä Kyrkslätts Manskörin jäsenillä. Ryhmien yhteistyö alkoi jo Porkkala-oopperan merkeissä vuonna 2006. Maailman Valo -oopperan pienempien soolo-osuuksien sekä kvartettiosuuksien esittäjät on myös valittu kuorolaisten keskuudesta. Kirkkonummen kamarikuoron taiteellinen johtaja Pia Hemminki on valmentanut kuoroa oopperan vaativiin kuoro-osuuksiin koko kevätkauden.


sopraano altto tenori basso
- Jenny Asplund
- Helen Enne-Laakso
- Mervi Husa
- Veera Hynninen
- Berit Kilpinen
- Helena Kurki
- Kerstin Munck
- Marja-Liisa Ortia
- Marjatta Pulli
- Leena Riipinen
- Vuokko Tenhunen

- Anne Bäckman
- Pian Ehrnstén
- Anne Koivunen
- Marja Lallo
- Reija Lampi-Parvela
- Mirja Ojala
- Liisa Vallenius
- Laura Voipio
- Maija Vuoristo

 

- Bjarne Dahlman
- Sune Främling
- Tapani Iivari
- Timo Karjalainen
- Stig Lindholm
- Risto Lindy
- Jorma Luolaja
- Tuje Löjtlin
- Ilkka Puupponen

 

- Hannu Björkqvist
- Eppo Ehrnstén
- Stefan Fallenius
- Eero-Veikko Häkkilä
- Valto Järvelä
- Kari Sillanpää
- Kimmo Vallenius

 

 


Oopperassa esiintyy myös Nuorisokuoro Merituulen laulajia. Heitä on valmentanut Tarja Viitanen.