JOULUN TÄHDEN TEKIJÄT

Annukka Ahola
Sävellys ja libretto

 

Annukka Ahola kirjoitti muistiin ensimmäiset
sävellyksensä annukka_rajattupien2.jpgalakouluikäisenä. Nuoruudessa kiinnostuksen kohteena olivat myös runot ja ne innostivat myös säveltämään lauluja. Pianon- ja viulunsoitto vaihtuivat laulunopiskeluun, joka vei mukanaan pitkäksi aikaa. Sitten tuli elämänvaihe, jolloin musiikkia alkoi taas soida päässä eikä se jättänyt rauhaan. Viime vuosina Annukka Ahola onkin työskennellyt yhä enemmän säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana. 

Musiikin, runouden ja kuvataiteen liitoksesta vauvalevyyn

Annukka Ahola on sävellysten ja runojen tekijänä musiikin ja kuvataiteen yhteistaideteoksessa Kompositio kuvataiteilija Irma Kanonin kanssa. Teos oli esillä Aarni-galleriassa Espoossa syksyllä 2000. Lokakuussa 2002 sai ensi-iltansa Kirkkonummen musiikkiopiston juhlateos Aika kello! -musiikkinäytelmä kirjailija Eppu Nuotion tekstiin. Kapellimestarina oli Ylermi Poijärvi. Annukka on säveltänyt teoksen solisteille, orkesterille sekä useille erityylisille laulu- ja soitinyhtyeille. Vuonna 2004 Espoon Päivänkehrän koulun 20-vuotisjuhlakonsertissa esitettiin teos Balladi Hölmölästä Eppu Nuotion tekstiin. Hyökyvuoren musiikkiteatterin tilaustyö, musikaali Maa muistojen niin ikään Eppu Nuotion tekstiin, sai ensi-iltansa 8.3.2005 Espoon kulttuurikeskuksessa. Silkkipaperitaivas-vauvalevyn Annukka Ahola orkestroi ja johti vuonna 2005.

Kaksi oopperaa ja työt niiden välillä

Annukka Aholan Porkkala-ooppera kirjailija Arto Niemisen librettoon kantaesitettiin 18.6.2006 Juhani Lamminmäen johdolla. Teos tilattiin Kirkkonummen oopperayhdistyksen hankkeena juhlistamaan Porkkalan palautuksen 50-vuotisjuhlaa. Ooppera, jonka esitykset näki yli 5 500 ihmistä, sai Vuoden 2006 kulttuuriteko -palkinnon Kirkkonummella. 

Lohjan Muijalan koulun musiikkinäytelmä Prinsessa ja Viisauden portti syntyi Mikko Perkoilan tekstiin 2007. Kirkkonummen musiikkiopisto järjesti maaliskuussa 2008 Annukka Aholan sävellyskonsertin, jossa opettajat ja oppilaat esittivät monipuolisesti hänen musikkiaan.Toukokuussa 2008 siuntiolainen Borgvikkör levytti Edith Södergranin runoihin sävelletyn Stjärnornas saga -laulusarjan kuorolle ja soitinyhtyeelle.

Annukka Aholan järjestyksessä toinen ooppera Maailman valo Laura Voipion librettoon kantaesitettiin 22.10.2010 Kirkkonummen kirkossa. Tämäkin teos oli Kirkkonummen oopperayhdistyksen tilaama ja tuottama. Ooppera esitettiin viisi kertaa ja sen näki noin 2200 ihmistä. Kapellimestarina toimi Juhani Lamminmäki ja ohjaajana Juulia Tapola.

Oopperoiden jälkeen sävellyskonsertti ja näyttämöteoksia

Annukka Aholan musiikkia on esitetty monenlaisissa konserteissa ja tilaisuuksissa. Kesällä 2012 oli vuorossa sävellyskonsertti Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla, jossa esiintyivät mm. oopperalaulajat Annami Hylkilä, Hannu Jurmu ja Raimo Laukka.

Soikoon siis on Espoon Päivänkehrän koulun musiikkiluokkien suurteos 30-vuotisen taipaleen kunniaksi. Annukka Ahola on säveltänyt ja sovittanut musiikin Eppu Nuotion tekstiin. Soikoon siis ensi-ilta oli 19.3.2014 Espoon kulttuurikeskuksen Tapiola salissa.

Ruma ankanpoikanen -lastenoopperan esitykset olivat 25. ja 26.4. 2014 Kirkkonummen koulukeskuksessa. Teos on Kirkkonummen musiikkiopiston hanke yhteistyössä Kirkkonummen kuvataidekoulun kanssa. Tässä Annukka Aholan säveltämässä ja käsikirjoittamassa lastenoopperassa esiintyi Kirkkonummen musiikkiopiston opettajia ja oppilaita sekä oopperakuorona Kirkonkylän koulun 3C luokkalaiset. Ooppera on sävelletty laulajille ja musiikkiopiston oppilaiden muodostamille erilaisille soitinkokoonpanoille.

Kolmas ooppera

Joulun tähti -oopperan ensi-ilta on 30.11.2014 Kirkkonummen kirkossa.

Eija Ahvo
Ohjaus
eija.a2.jpg

EIJA AHVO (näyttelijä, laulaja, ohjaaja)  valmistui  näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta 1977. Hän toimi näyttelijänä Helsingin Kaupunginteatterissa vuosina 1977 – 1985.

Vuodesta 1985 lähtien Ahvo on toiminut freelance-näyttelijänä, laulajana, ohjaajana sekä pedagogina. Hän on vieraillut useissa Suomen teattereissa ja tuottanut useita omia teatterituotantoja.

Ahvoa voi nähdä ja kuulla teatterilavalla, elokuvissa tai sinfoniaorkesterin, jazzbandin, musikaalin, lastenkonsertin tai animaatiofilmin solistina. Hän on julkaissut useita äänitteitä.

Ohjaajana, mentorina sekä ilmaisun ja laulutulkinnan opettajana Ahvo toimii tällä hetkellä mm. Sibelius-Akatemiassa, teatterikouluissa, musiikkiopistoissa ja erilaisissa työyhteisöissä.

Ahvo on toiminut Suomen  UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1986 lähtien.

Johannes Riska
Lavastus, ääni ja valot

Opinnot: Steiner-koulu Stuttgartissa (Saksa) ja Tampereella, johannes.jpg
lukion oppimäärä, Pirkanmaan musiikkiopisto Tampere (baritonitorvi), Snellman-korkeakoulu Helsinki (yleisopintolinja), varusmiespalvelu Haminan varusmiessoittokunnassa.

Työhistoria:10 vuotta Rekolan Luomutilalla (biodynaaminen) Kangasalla on antanut hyvän, eri alojen peruspohjan Johannes Riskan elämälle, opettanut, kuinka tartutaan toimeen. Johannes Riskan kiinnostus valoon ja teatteriin heräsi erilaisten Rekolan tilan järjestämien tapahtumien myötä.

Toiminut 2 vuotta Valkeakosken Kaupunginteatterissa sekä Teatteriporukassa Tampereella lavasteiden rakentajana, valomiehenä ja valosuunnittelijana.

Johannes Riska on suunnitellut/ajanut valot erilaisiin tanssiesityksiin, Baletti- ja Tanssikoulu Glissade Tampereella, Tanssi Dance Kirkkonummella, ja äitinsä eurytmiaesityksiin mm. Irakissa.

Johannes Riska on hoitanut äänimiehen ja miksaajan tehtäviä sekä suunnitellut ja rakentanut lavasteita Rönnin ja Hauhon kesäteattereissa Tampereen seudulla sekä Veikkolan Kartanoteatterissa Kirkkonummella.

Riikka Tiittanen
Puvustus

Riikka Tiittanen on veikkolalainen tekstiiliartesaani, joka tekee päivätyönsä kouluttajana riikka.jpgIT-alalla. Käsillä tekeminen ja kuvataide on ollut aina enemmän tai vähemmän mukana hänen elämässään. Riikka Tiittanen on suorittanut aikuisena tekstiiliartesaanin tutkinnon. Hän on toteuttanut erilaisia sisustustekstiilejä ja -ratkaisuja asiakkaille. Hän jatkaa opintojaan käsityön taiteen syventävien opintojen muodossa ja toimii sivutyönään mm. Veikkolassa sijaitsevan kudontapajan opintopiirin vetäjänä.

Riikka Tiittanen on toiminut Veikkolan Kartanoteatterissa lähes alusta asti hallituksen jäsenenä ja puvustajana. Hän on kokeillut myös näyttelemistä. Hän on vastannut kartanoteatterin näytelmien puvustamisesta vuodesta 2010 asti. Tuotantoon on kuulunut sekä koko perheen satunäytelmiä että paikallishistoriaa.