HENKILÖT MAAILMAN VALON TAKANA


Annukka Ahola (ent. Mäenpää)ahola.jpg

Musiikin moniottelija Annukka Ahola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa solistisella osastolla Jolanda di Maria Petris'in johdolla. Hän on suorittanut laulun diplomin ja laulunopettajan tutkinnon vuonna 1981. Annukka Ahola on täydentänyt lauluopintojaan ulkomailla mm. Vera Rózsan, Rita Streichin ja Sylvia Gesztyn johdolla sekä kotimaassa opettajanaan Ritva Auvinen. Opintoihin kuuluvat myös Sibelius-Akatemian oopperaluokka sekä monet laulukurssit mm. Savonlinnassa, Kangasniemellä ja Bayreuthissa Saksassa.

Voittoisa laulaja

Annukka tuli suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa 1979 sekä esiinnyttyään 1980 Figaron häiden Susannana televisiosarjassa Kim Borgin oopperaluokalla. Annukka on tehnyt oopperarooleja Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, maakuntaoopperoissa ja Ilmajoen Musiikkijuhlilla sekä Suomen Solistipankin solistina. Hän on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin ja useiden kotimaisten kaupunginorkestereiden solistina sekä oratoriosolistina. Hän on pitänyt omia konsertteja kotimaan lisäksi mm. Sveitsissä ja Saksassa. Hän on mukana monissa radio- ja televisiotaltioinneissa.

Musiikkipedagogi, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja

Annukka Ahola on toiminut laulunopettajana mm. Hämeenlinnan musiikkiopistossa laulun lehtorina, musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa ja tällä hetkellä Kirkkonummen musiikkiopistossa. Viime vuosina hän on työskennellyt yhä enemmän säveltäjänä, sanoittajana ja sovittajana. Hänen laulu-, soitinyhtye- ja kuoromusiikkiaan on esitetty eri tilaisuuksissa ja konserteissa.

Musiikin, runouden ja kuvataiteen liitoksesta vauvalevyyn

Annukka Ahola on sävellysten ja runojen tekijänä musiikin ja kuvataiteen yhteistaideteoksessa Kompositio kuvataiteilija Irma Kanonin kanssa. Teos oli esillä Aarni-galleriassa Espoossa syksyllä 2000. Lokakuussa 2002 sai ensi-iltansa Kirkkonummen musiikkiopiston juhlateos Aika kello! -musiikkinäytelmä kirjailija Eppu Nuotion tekstiin. Kapellimestarina oli Ylermi Poijärvi. Annukka on säveltänyt teoksen solisteille, orkesterille sekä useille erityylisille laulu- ja soitinyhtyeille. Vuonna 2004 Espoon Päivänkehrän koulun 20-vuotisjuhlakonsertissa esitettiin teos Balladi Hölmölästä Eppu Nuotion tekstiin. Hyökyvuoren musiikkiteatterin tilaustyö, musikaali Maa muistojen Eppu Nuotion tekstiin, sai ensi-iltansa 8.3.2005 Espoon kulttuurikeskuksessa. Silkkipaperitaivas-vauvalevyn Annukka orkestroi ja johti vuonna 2005.

Kaksi suurta oopperaa

Annukka Aholan Porkkala-ooppera kirjailija Arto Niemisen librettoon kantaesitettiin 18.6.2006 Juhani Lamminmäen johdolla. Teos tilattiin Kirkkonummen oopperayhdistyksen hankkeena juhlistamaan Porkkalan palautuksen 50-vuotisjuhlaa Kirkkonummella. Ooppera, jonka näki 5 000 ihmistä, sai Vuoden 2006 kulttuuriteko -palkinnon Kirkkonummella. Lohjan Muijalan koulun musiikkinäytelmä  Prinsessa ja Viisauden portti syntyi Mikko Perkoilan tekstiin 2007. Kirkkonummen musiikkiopisto järjesti maaliskuussa 2008 Annukka Aholan sävellyskonsertin, jossa opettajat ja oppilaat esittivät hänen musikkiaan. Toukokuussa 2008 siuntiolainen Borgvikkör levytti Edith Södergranin runoihin sävelletyn Stjärnornas saga -laulusarjan kuorolle ja soitinyhtyeelle.
Annukka Aholan suurteos, uusi kotimainen ooppera Maailman valo, jonka libreton on tehnyt Laura Voipio, saa ensi-iltansa 22.10.2010.

 

Laura Voipio (o.s. Kurki-Suonio) voipio.jpg

Voipio on monialainen musiikin ja kirjallisuuden ammattilainen. Hän on suorittanut piano-, huilu-, ja laulututkintoja sekä valmistunut Svenska Handelshögskolanista. Hän on toiminut Savonlinnan oopperajuhlakuoron alttolaulajana vuodesta 1995 sekä Kirkkonummen oopperayhdistyksen piirissä. Hänellä on pitkä ura kustannus- ja musiikkitoimittajana sekä suomentajana. Oma tuotanto käsittää kahdeksan lastenkirjaa.

 

 

Juhani Lamminmäki lamminmki.jpg

Lamminmäki suoritti kapellimestaridiplomin vuonna 1987; samana vuonna hän voitti kolmannen palkinnon Tukholman pohjoismaisissa kapellimestarikilpailuissa ja sai kiinnityksen Tapiola Sinfoniettan kapellimestariksi. Sen jälkeen hän on johtanut mm. Vantaan orkesteria ja Pori Sinfoniettaa. Vierailevana kapellimestarina Juhani Lamminmäki on toiminut
mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin ja Pietarin kaupunginorkestereissa sekä Malmön Sinfoniaorkesterissa. Hänet tunnetaan myös suurten kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina.
Oopperaa Juhani Lamminmäki on johtanut mm. Suomen kansallisoopperassa, Sibelius-Akatemian oopperastudiossa, Malmön musiikkiteatterissa sekä Lahden, Porin ja Vaasan oopperoissa. Hän johti myös Porkkala-oopperan esitykset vuonna 2006.

 

Juulia Tapola tapola.jpg

Tapola on helsinkiläinen freelancer oopperaohjaaja. Hän on opiskellut oopperaohjausta Leipzigin Yliopistossa ja valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen Yliopistosta pääaineenaan teatterin ja draaman tutkimus. Laulunopettajaksi Tapola valmistui Helsingin Konservatoriosta. Tapola on oopperayhdistys Opera Pienon jäsen, jossa hän ohjaa säännöllisesti, seuraavaksi Haydnin Avaruusseikkailu 2010. Tapolan oopperaohjauksia on nähty pääkaupunkiseudun lisäksi mm. Lahdessa sekä Porin oopperassa. Tammikuussa 2011 Tapola ohjaa Vaasan Oopperalle Kuusiston Isänmaan Tyttäret.


Pia Hemminki hemminki2.jpg

Pia Hemminki on Kirkkonummen kamarikuoron lisäksi lohjalaisten Laurentius-kuoron ja mieskuoro Lohjan Miesten taiteellinen johtaja. Hän on aloittanut musiikkiopintonsa Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja jatkanut opintojaan Jyväskylän konservatoriossa. Musiikin Maisteriksi hän on valmistunut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosastolta. Kuoronjohtoa Pia Hemminki opiskeli Sibelius-Akatemiassa Matti Hyökin johdolla suorittaen vuonna 1988 kuoronjohdon  B-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Hemminki on toiminut vuonna1989-1990 Ruotsissa Bergslagenin läänin kuorojen ja kuoronjohtajien kouluttajana. Vuonna 1991 Pia Hemmingille myönnettin kuoronjohtajan tunnustuspalkinto Tampereen Sävel tapahtumassa. Kirkkonummen kamarikuoron taiteellisena johtajana Pia Hemminki on ollut vuodesta 2005.

Almira Batyrova batyrova.jpg

Almira Batyrova on syntynyt Bischkekissä (ent. Frunze), Kirgisiassa. Hän aloitti pianonsoiton jo lapsena ja pääsi varhain opiskelemaan Moskovan Keskusmusiikkikouluun. Vuonna 1981 hän aloitti opinnot Moskovan Tchaikovski-konservatoriossa, mistä valmistui musiikkitieteilijäksi. Sen jälkeen hän on opettanut Bischkekin Taidekorkeakoulussa musiikin historiaa ja teoriaa. Suomeen ja Siuntioon Almira Batyrova muutti 1991. Täällä hän toimii pianonsoiton opettajana ja oopperalaulajien pianistina. Almira Batyrova on ollut mukana myös edellisessä Porkkala Ooppera-produktiossa korrepetiittorina.

 

 

Ilkka Puupponen puupponen.jpg

Ilkka Puupponen on oopperan tuottaja kuten Kirkkonummen oopperayhdistyksen ensimmäisessäkin oopperassa, Porkkala.  Ekonomismiehemme on toiminut pankkialalla reilun neljännesvuosisadan ja kehitysyhteistyössä itäisessä Afrikassa runsaat seitsemän vuotta.

Musiikkikipinä iski kuusikymmenluvun puolivälissä KYLlissä. Sittemmin kuoroja ovat olleet YL, Mieskuoro Sirkat, Kuopio Kvartetti, Kyrkslätts Manskör, Kirkkonummen kamarikuoro, Psaldo ja Aikamiehet.

Musiikin lisäksi hän on kiinnostunut sienestyksestä.

”On antoisaa saada suuri joukko ihmisiä toimimaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.”