JOULUN TÄHDEN SOLISTIT

Annukka Ahola kuva2_mod2_2.jpg

Sopraano Annukka Ahola (ent. Mäenpää) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa solistisella osastolla lauluopettajanaan Jolanda di Maria Petris. Hän on suorittanut erinomaisin arvosanoin laulun diplomin sekä laulunopettajan tutkinnon vuonna 1981. Ensikonsertti oli Sibelius-Akatemiassa 1982. Opintoihin kuuluvat myös Sibelius-Akatemian oopperaluokka sekä monet laulukurssit mm. Savonlinnassa, Kangasniemellä ja Bayreuthissa Saksassa. Annukka Ahola on täydentänyt lauluopintojaan ulkomailla mm. Vera Rózsan, Rita Streichin ja Sylvia Gesztyn johdolla sekä kotimaassa opettajanaan Ritva Auvinen.

Annukka Ahola tuli suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa 1979 sekä esiinnyttyään 1980 Figaron häiden Susannana televisiosarjassa Kim Borgin oopperaluokalla.

Annukka Ahola on esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, maakuntaoopperoissa ja Ilmajoen Musiikkijuhlilla sekä Suomen Solistipankin solistina. Oopperarooleista mainittakoon G. Donizettin Don Pasqualen Norina ja Viva la Mamman Primadonna, W.A. Mozartin Ryöstö Seraljista -oopperan Konstanze, D. Cimarosan Il Matrimonio segreton Carolina, B. Brittenin Albert Herringin Miss Wordsworth, Ilkka Kuusiston Miehen kylkiluun Miina ja Jorma Panulan Jokioopperan Marjaana. Annukka Ahola esiintyi Marian roolissa säveltämässään oopperassa Maailman valo 2010.

Esiintymisiin ovat kuuluneet solistitehtävät Radion Sinfoniaorkesterin ja useiden kotimaisten orkestereiden kanssa. Oratoriosolistina hän on ollut mm. J.S. Bachin Jouluoratoriossa, W.A. Mozartin Requiemissä, G.F. Händelin Messias-oratoriossa ja G. Faurén Requiemissä. Hän on pitänyt omia konsertteja kotimaan lisäksi Sveitsissä ja Saksassa. Hän on ollut mukana monissa radio- ja televisiotaltioinneissa ja on julkaissut levyn Kiitosmielin Hannu Niemelän kanssa.

Annukka Ahola on toiminut laulunopettajana mm. Hämeenlinnan Musiikkiopiston laulun lehtorina, musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa, Kallion Musiikkikoulussa Helsingissä ja tällä hetkellä Kirkkonummen Musiikkiopistossa.


Pia Innala piainnala.jpg

Pia Innala on lyyrinen altto, joka valmistui Sibelius-Akatemiasta laulunopettajaksi ja kanttoriurkuriksi 1984 ja suoritti lauludiplominsa 1986 opettajanaan Gunni Granberg. Myöhemmin hän täydensi opintojaan mm. Udo Reinemannin, Tom Krausen, Kim Borgin ja Dorothy Irvingin johdolla.

Innala on esiintynyt enimmäkseen oratoriosolistina Suomen lisäksi Eestissä ja Saksassa, sekä antanut liedkonsertteja mm. Ranskassa ja Hollannissa. Ensimmäiset oopperaroolinsa hän esitti Sibelius-Akatemian oopperastudiossa ja on vieraillut Montpellierin oopperan solistina Ranskassa. Kirkkonummen ooppera-yhdistyksessä hän on esiintynyt produktioissa Porkkala-ooppera ja Maailman valo.

Hän toimii tällä hetkellä laulupedagogina Kirkkonummella ja Espoossa sekä kouluttaa eri kuoroja äänenkäytössä ja johtaa kirkkonummelaista kuoroa Porkkalan Laulu.

Susann Joki susan2pien.jpg

Susann Joki on Kirkkonummen ruotsinkielisen seurakunnan kanttori. Musiikin maisteriksi hän valmistui 1995 Sibelius Akatemiasta. Lauluopintoja hän on sittemmin jatkanut kreikkalaisen bassobaritonin Louis Manikasin johdolla. Laulunopettajana hän toimii myös Siuntion Musiikkiyhdistyksessä. Solistitehtäviä hänellä on ollut ulkomailla sekä Kirkkonummen Oopperayhdistyksen tuottamissa Annukka Aholan oopperoissa: Porkkala-oopperan Elenan roolissa sekä Maailman valon Ainikkina.

Satu Jämsä satu.jpg

Satu Jämsä valmistui musiikin maisteriksi musiikkikasvatuksen osastolta Sibelius-Akatemiasta. Hän on toiminut sekä pianonsoiton opettajana että musiikinopettajana.

Tällä hetkellä hän on Kirkkoharjun koulun ja Porkkalan lukion yhteinen musiikin lehtori sekä ilmaisutaidon opettaja Kirkkonummella.
                                
Laulua  hän  on opiskellut yksityisesti sekä kesäkursseilla  opettajanaan Marjut Hannula. Hän laulaa Klemetti-opiston Kamarikuorossa ja on mukana myös Veikkolan Kartanoteatterin toiminnassa.

Emma Kalaja

Emma Kalaja (s. 1998) aloitti musiikkiopintonsa viulunsoitolla 4-vuotiaana Kirkkonummen musiikkiopistossa. Hän on suorittanut tutkintoja myös pianonsoitossa ja yksinlaulussa. Nykyään Helsingissä lukiota käyvä Emma oli peruskoulussa Kirkkoharjun yhtenäiskoulun musiikkiluokalla.

Vuoden 2014 keväällä hän esiintyi nimiroolissa Annukka Aholan lastenoopperassa Ruma ankanpoikanen.


Jarno Lehtola

Tenori Jarno Lehtola aloitti musiikkiharrastuksensa yhdeksänvuotiaana jarnolrajattu.jpgCantores Minores -poikakuorossa. Lauluopintojaan hän on jatkanut useiden eri opettajien ohjauksessa Suomessa ja Japanissa.
Oopperalavoilla hänen merkittävimpiä solistitehtäviään ovat olleet Mozartin "Taikahuilun" Tamino, Nanki-Poo Gilbert & Sullivanin operetissa ”The Mikado” sekä Ilkka Kuusiston ”Miehen kylkiluun” Tuomas Lukasson.

Lehtolan konserttiohjelmistoon kuuluvat mm. J.S. Bachin ”Jouluoratorion”, Théodore Dubois:n ”Seitsemän sanaa ristillä” -oratorion, Carl Orffin ”Carmina Buranan” sekä Mikko Sidoroffin "Panihidan" ja ”Suuren paaston” tenorisoolo-osuudet. Näiden lisäksi Jarno Lehtola on kunnostautunut useiden J.S. Bachin kantaattien solistina sekä ahkerana nykymusiikin esittäjänä. Hän on esiintynyt useiden kuorojen solistina sekä Suomessa että ulkomailla

Jorma Luolaja

Tenori Jorma Luolaja (s.1951) sai valmiiksi yhteiskuntatieteiden lisensiaatin tutkinnon jormaluolajapien.jpg(pääaineena psykologia) Jyväskylän Yliopistossa 1979. Hän on työskennellyt pääosan työurastaan finanssialalla henkilöstötehtävissä, joten laulaminen on ollut puhtaasti harrastepohjaista.

Jorma Luolaja on kuitenkin laulanut pienestä pitäen. Kansakouluaikana Keuruulla hän lauloi teinikuoron solistina ja lukioajan solistina Lemminkäiset- pop-yhtyeessä, joka voitti pop-yhtyeiden Keski-Suomen mestaruuden 60-70 -lukujen taitteessa. Opiskeluaikana hän lauloi Jyväskylän Ylioppilasteatterissa ja opiskeli laulua Jyväskylän Konservatoriossa Vilho Kekkosen ja Reijo Mustakallion johdolla. Myöhemmin hän jatkoi harrastusta Kirkkonummella Marja Eskolan ja Annukka Aholan valmennuksessa.

Nyttemmin hän on laulanut Kirkkonummen Oopperayhdistyksen joukoissa kymmenkunta vuotta. Aivan viime vuosina hän on innostunut myös kuorolaulusta, jonka harjoittelun vaatiman säännöllisyyden tuore eläköityminen on mahdollistanut.

Jussi Madekivi

Opinnot: Teknillinen Korkeakoulu , Sibelius-Akatemia Oopperastudio
ja yksityisopintoja mm. jussimadekivipien.jpgSaksassa  professori Horst  Günterin johdolla.
Vieraillut mm:
Tampereen ooppera, Agamemnon (Iphigenia in Aulis)
Jyväskylä, Helsinki, Leporello
FST, Velimir ( Hund)
Turun ooppera, Friar Laurence ( Romeo ja Julia)
Jyväskylän ooppera, Zuniga
Oulun ooppera, Don Alfonso
Imatran kesäteatteri, Lahtinen (Tuntematon sotilas)
Kirkkonummen Oopperayhdistys, Kokardi, Titus
Vaasan ooppera, rooli oopperassa Morsiustaivas.

Elsa Polvinenelsapien.jpg

Elsa Polvinen (s. 1988) opiskelee laulua Lahden ammattikorkeakoulussa ja musiikin teoriaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa, jossa suoritti laulun C-tutkinnon keväällä 2014. Hän esittää musiikkia yli genrerajojen kansanmusiikista klassiseen ja laulamisen lisäksi soittaa selloa ja pianoa.

Näyttämörooleja: Magian Mestari-speksin Jenny 2014, Kirppusirkus-musikaalin päärooli Nirppu 2013, Lepakon Ida 2013, Figaron häiden Barbarina 2011 ja Maailman Valon nuori Maria 2010.

 


Pasi Saarelmapasi300.jpg

Kirkkonummelainen baritoni ja muusikko Pasi Saarelma on aloittanut uransa rock- ja tanssimuusikkona. Hän on opiskellut laulua Helsingin Konservatoriossa mm. Kimmo Lappalaisen ja Heikki Oraman, myöhemmin yksityisesti mm. Matti Lehtisen, Juho Nisulan ja Juri Statnikin johdolla.

Oopperarooleja hän on tehnyt mm. Helsingin Konservatorion oopperastudiossa, Sibelius-Akatemian oopperassa, Vaasan oopperan solistina Ilmajoen Musiikkijuhlilla, Turun oopperassa, Oopperayhdistys HOOssa ja Aino Ackte´-instituutissa (mm. Mozartin ”Figaron häitten” Figaron ja ”Don Giovannin” Leporellon, Pylkkäsen ”Tuntemattoman Sotilaan” Rokan sekä Verdin ”Rigoletton” ja Donizettin ”Viva la Mamman” nimiosat). Hän on myös laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 1986, -87 ja -90 sekä Kirkkonummen Kamarikuorossa vuosina 1987–1990.

Espoolaisen Teatteri Hyökyvuoren toimintaan Saarelma on ottanut osaa vuodesta 2000 lähtien ja on tehnyt siellä useita musikaali- ja puheteatterirooleja.

Kirkkonummella Saarelma on laulanut mm. Kirkkonummen Kamariorkesterin, Kamarikuoron ja Pelimannien solistina. Hän on Kirkkonummen Oopperayhdistyksen perustajajäseniä ja toimi yhdistyksen puheenjohtaja sen perustamisesta lähtien vuoteen 2013. Hän toimi myös Porkkala-oopperan toteuttaneessa työryhmässä ja teki siinä presidentin roolin kesällä 2006.

Saarelma on toiminut myös laulusolistina ja basistina erilaisissa jazz- ja tanssimusiikin kokoonpanoissa (mm. Paattipojat, Estrados, vauvatanssiorkesteri Silkkipaperitaivas, Greyhound ja Alvi´s Dixie Stompers).

Margit Tuokko

Lyyris-dramaattinen sopraano Margit Tuokko valmistuimargit.jpg joulukuussa 2011 musiikkipedagogiksi (AMK)  Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja suoritti siellä erinomaisin arvosanoin laulun A-tutkinnon toukokuussa 2011.

Ensikonserttinsa Margit Tuokko piti 17.3.2012 Kansallisoopperan lämpiössä Metropolian Kisällit- konserttisarjassa.

Oopperasolistina hän on esiintynyt ensimmäistä kertaa vuonna 1997 Kari Tikan Frieda-oopperassa Tamperetalossa, opiskeluvuosinaan mm. Nukkumatin roolissa Edwin Penhorwoodin oopperassa ”Too many sopranos” vuonna 2008 sekä Ms. Jesselin roolissa B.Brittenin oopperassa ”The Turn of the Screw” vuonna 2009 Metropolia Ammattikorkeakoulun tuottamissa produktioissa.

Lokakuussa 2010 Tuokko lauloi Kirkkonummella hänelle sävelletyn Surevan naisen roolin Annukka Aholan säveltämässä ”Maailman Valo” –kirkko-oopperassa Kirkkonummen Oopperayhdistyksen tuotannossa. Kirkkonummen Kamariorkesteria johti esityksissä kapellimestari Juhani Lamminmäki.

Judith Weirin pienoisooppera "King Harald's Saga" oli Tuokon esittämänä Suomen Kansallisoopperan Oopin tuotannossa kaudella 2003-2004.

Nykymusiikkia Margit Tuokko on esittänyt mm. Musica Nova Festivaaleilla vuosina 2003 ja 2004 sekä Aikamme Kamarimusiikkia – festivaaleilla 2010.

Margit Tuokolla on laaja kirkkomusiikkiohjelmisto, jota hän on esittänyt useilla paikkakunnilla. Vuonna 2011 hän on esiintynyt solistina Espoon Urkuyö - ja Aaria festivaaleilla sekä Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla. Keväällä 2010 hän oli yksi solisteista J.S.Bachin Markus-passion esityksissä Helsingissä ja Jyväskylässä. Ahti Kuorikosken hänelle säveltämät 3 laulua sopraanolle a cappella saivat kantaesityksensä vuonna 2005 Kallion kirkossa.

Margit Tuokko on esiintynyt solistina ”Sinä olet aamuni valo” (1993) ja ”Olkoon juhlamme loppumaton” (1999) äänitteillä ja laulanut Aulis Sallisen ”Ainon laulun” Okko Kamun johtaman Helsinki Fillharmonian äänitteellä Rauta-aika (Ondine 1995). Viimeisin äänite ilmestyi tammikuussa 2010: Liebeslied, Lauluja romantiikan ajan Helsingistä, yhteistyönä Helsingin Kaupunginmuseon ja Metropolia Ammattikorkeakoulun laulupedagogikoulutuksen kanssa.

Ari Tuunainenari_kuva.jpg

Ari Tuunainen on kielten lehtori Nissnikun koulussa. Ooppera- ja operettirooleja hän on laulanut eri puolilla Suomea, samoin kirkko- ym. konsertteja. Hän on Kirkkonummen Oopperayhdistyksen perustajajäseniä ja ollut mukana myös yhdistyksen aiemmissa produktioissa Porkkalaoopperan Manttelina ja Maailman valon Lennart Segerstrålena.